Button 0Button 1Button 2Button 3
Frill life in Hungary

M.E.G.mutató - 2012 Harkány – All Other Pigeons at the 2012 show Harkány

 

1.

2.

Ónémet sirályka – dom. vörös pajzsos

Egybefüggő, élénk pajzsszínük ellenére minden vörös pajzsos galamb  dom. vörös alapszínezetű, receszív vörös és Spread  géneket nem tartalmaz.
Az élénk színezet nagyon erős kovácsoltság. és bronz segéd gének miatt jön létre.
 A Baronett programban a telikovácsolt tulajdonsága miatt van rá szükség.

Cséplő Á .

Ónémet sirályka – szalagos, kék pajzsos

A szirti galamb vad típus színe, pajzsos tarkasággal.
A Baronett tenyész projekt egyik kiindulási alapja, ami a kicsi, rövid testet, a fésűt és a csőrkötést adja.

Cséplő Á .

3.

4.

Keleti sirályka, szatinetta – szalagos kék

Az egyik legismertebb  fajta, sajátos színezete. Ezt a változatot Bluetta fantázia névvel is illettik.
A Baronett tenyész projekt másik kiindulási alapja. A színes  farok, a harisnyás láb, és a jellegzetes színezet tőle fog származni..

Cséplő Á.

Keleti sirályka- színesfarkú, kék

Ónémet- és keleti sirályka hibridek között fedezte fel Kovács Ferenc ezt az attraktív  tarkaság változatot. A színes farkúság stabilan öröklődik, standard szatinettákkal keresztezve, a modern  keleti sírálykák új változatának kitenyésztésén fáradozunk.

ÚJDONSÁG!

Cséplő Á .

5. 6.

Baronett sirályka tenyészprogram:

Egyik törekvésem, hogy a farok színessé tételével  három színű (fehér, bronz, kék) színváltozatokat is előállítsak. A pajzsok bronz színe modenai fajtától származik. Szabályos  anatóliai tarkaság, telt színek, harisnya és fésű itt kezd összeállni.

Cséplő Á .

Baronett sirályka tenyészprogram:

Több generációs  Ónémet- és  szatinetta sirályka  keresztezés eredményeként  sikerült a keleti sirályák jellegzetes frillstencil színezetét és harisnyáját középhosszú csőrrel és fésűvel kombinálni.

Cséplő Á .

7. 8.

Baronett sirályka tenyészprogram:

Egyik legkomplettebb baronett hibridem. Jó állás, harisnya, színes farok, mellfodor  körfésű rozettákkal és közép rövid, a homlokkal tompa szöget bezáró csőr egy galambban összeszedve. A galamb „kiszínezése” frillstencilre még várat magára.

Cséplő Á.

Modenai x pirók hibrid

A „fekete” szárnyú pirók galambtól származó extrém teli kovácsoltság és fémfényű, irizáló csillogás kombinálódik a Modenai  rövid test alkatával  és telt bronz pajzsszínezetével. Ez a galamb nem  Spread fekete.

Cséplő Á .

9. 10.

Pirók fehér szalagos x Szatinetta F1 hibrid:

Véletlen esemény szülte ezt a hím galambot.
 Látható hogy a fehér szalagok azonos eredetűek mindkét fajtában. A mell színe köztes állapot a pirókoknál ismert réz és arany  szín között. A csaposság dominánsan öröklődik.

Cséplő Á .

Szalagos, frillstencil színezetű dajka sirályka:

Kék frillstencil szalagos libanon galamb és kék szalagos blondinetta keresztezésével sikerült kitenyészteni ezt a típust.
A libanon galambnál kisebb ,finomabb felépítésű, mellfodros példányok.
Említésre méltó a feltűnően piros szem szín is.

Cséplő Á .

11. 12.

Rózsaszín pajzsos melléktermék az Eozin projectből:

 Az eozin projekt kiindulási  hímjének toystencil tulajdonsága többször visszaköszön.
Itt a pirókbronz teljes hiánya mellett a sötétkovácsolt pajzsokon  inkomplet (Ts *2) színezet figyelhető meg látványosan színes összhatást eredményezve a hófehér tarkaság jegyekkel.

Cséplő Á.

Fehér szalagos, fekete, barátgalamb x „fekete” szárnyú  réz pirók többszörös hibrid
ÚJ, eddig még soha nem látott színezet!
Az eozin projekt dél-német barát galambjának fésűje és  tarkasága hiánytalanul újra kombinálódott. A szalagosság is előkerült .de csak bronz (Ts1) változatban.
A galamb nem  Spread fekete, de erősen sötétkék(Dirty) és sokat dob rajta  a mell bronz foltja és a pirókok  fémfényű csillogása.

Cséplő Á .

13. 14.

Eozin tenyészprogram:

Különösen attraktív színezet állt elő, de sajnos nem minden tulajdonságában a céljaim szerint.
A szabályos fejrajz és csapok a pirók fajtában is fellelhetőek. A bronz mellrész színe  a félig réz félig arany állapot eredménye. A mellközép éles határvonala abból adódik hogy a  teljes bebronzosodálhoz szükséges egyik gén hiányzik. 

Cséplő Á .

Eozin tenyészprogram:

Pillanatnyilag a legjobb Eozin galambom,
A főbb tulajdonságokat mind viseli, de  javítani való van még  a fejrajz  szabályosságán, a csapok egalizálásán, és lábakat is  csupaszon szeretném látni.

Cséplő Á .

15. 16.

Pirók galamb- régi arany változat:

A fekete szárnyú pirók galamb újra épített , „fapados” arany változata. A szárnyak tele kovácsoltak  a a farok nem elég sötét színű.
Az arany rész  színe sötétebb a kiállításokon megszokottaktól. Ez az alap verzió, amit más világosító génekkel lehet  tovább „aranyosítani”. 

Cséplő Á.

Pirók galamb  - kék szárnyú , szalagos, arany

 A kék szárnyú arany pirókokat általában szalagtalan változatban láthatjuk.  A szalagos példányok ritkák.  Kék rész jellegzetes pikkelyes szegélye és a szalagok elmosódó határvonala  a Smoky gén következménye .
Az arany rész világosabb és színtelen irizáló.

Cséplő Á .

17. 18.

Osztrák fehér farkú galamb –
Kék fehér szalagos:

Fajtiszta, más fajtáknál fel nem lelhető színezetű galamb. Az un acélkék szín a dirty és smoky gének hatására áll elő. A fehér farok és  a széles fehér szalagok fejfolt nélkül kombinálva.

Cséplő Á .

Pirók galamb – kék szárnyú, fehér szalagos, arany:

Nagyon ritka, újkori kreáció néhai Klaus Gebhart állományából.  Az arany szín tekintetében kiváló állomány a kék szín terén még sok munkát kíván.
A mellékelt osztrák fehérfarkú segítségével tisztább szalagokat és fehér farkot szeretnék hozzá tenyészteni.

Cséplő Á .

19. 20.

Pirók x Osztrák fehérfarkú F1 hibrid- Fehér szalagos , pale kék:

A fennt nevezett keresztezés több meglepetéssel is szolgált. A farok nem öröklődött egyformán, és nem jelentkezett a F1 pirókokra általában jellemző bronz mellfolt sem.
Ez a tojó galamb mutatja,  hogy az alig higított (Pale ) gén  milyen mértékben világosítka ki a kék/fekete részeket. (alig)
 Hasonlitsa össze a 20. galambbal.

Cséplő Á.

Mozaik jelenség:

 A 19. galam testvére, hím, (intenzív//pale), itt még fiatalkori tollazatban.
Látható, hogy a szalagok  csak később vedlenek fehérre, a dirty tollazat világosodik vedléskor. A fej mozaik jelenséget mutat.  Jelen kivételes esetben biztosak lehetünk abban, hogy az apa fajtiszta arany pirók volt,de nem tudjuk milyen okból képes feltűnni az arany folt a fejen.

Cséplő Á .

   
Photo and text: Árpád Cséplő