Button 0Button 1Button 2Button 3
Galambdúc

Galambdúc: második otthonunk

Galambász riportok olvasása közben, mindig is fürkésztem a hátteret, vajon ki, hogyan tartja a galambjait, hogyan rendezi be a dúcot, mit tudnék ellesni a képekről?
„Szegény ember vízzel főz” tartja a mondás. Esetleg abból, ami van. A galambház építése során vannak dolgok, amiken nem lehet spórolni, de ahol tudtam, igyekeztem egyszerű olcsó anyagokat felhasználni.

 
Galambdúc

A dúc faszerkezetét (és mindenütt a falakat is) 10mm vastag CK lemezzel (Betonyp lap) burkoltam, amely anyag glett sima, nedvszívó, és rágcsáló biztos, jól takarítható. Az önitatót egy cseh cég nyulaknak tervezte, de nekem galamboknál is bevált. A szabad vízfelület pici, kevés port köt meg, a vizet gyakran kell pótolni ezért mindig friss.  A levehető szürke alsó rész könnyen fertőtleníthető. A pillepalackot nem tisztítom, hanem egy- két hét használat után megy az ufóba (szelektív hulladékgyűjtő tartály pécsiül). A gritt tartókat pedig kimustrált hűtőgépből guberáltam.  Van hozzá lecsukható tető is, de egyszerűbb hogy ezt, és az itatókat is olyan magasra akasztom, hogy  a galambok ne tudjanak belepiszkítani.

 

Galambdúc

Galambdúc

A fészekfülkék hideg CK lemez padozatát vastag, kemény hullámkartonnal borítottam, és ugyanebből az anyagból vannak a válaszfalak is.  Néhány költés után az elpiszkolódott, elfertőződött, esetleg bujkáló élősködőket tartalmazó papírokat egyszerűen elégetem.
Eleinte a fészekfülke bebújó nyílását falapocska segítségével tettem kényelmes ülőhellyé. Ennek az lett az eredménye, hogy az őrködő hímek folyamatosan hátra, a fülkébe termelték a guanót, és győztem takarítani. Ezért újabban nincs semmi a 4 mm vastag küszöbhuzalok felett, ugyanakkor kitaláltam egy spéci kis ülőkét, ami több funkció betöltésére is alkalmas.
Az egész rém egyszerű! Kell hozzá egy fakocka és egy deszka darab, meg 5 db szög. A méreteket ügy kell megválasztani, hogy a galambnak kényelmetlen akadály legyen a fakocka, ha a deszkán akarna letelepedni, ugyanakkor a kockán ülő galamb ürüléke fennakadjon a deszka peremén. Az első pozícióban az ülőke, a kockájába kalapált, kellően meggörbített szögkampón van felakasztva a rácsra, a deszkája pedig feltámaszkodik a az alsó vízszintes huzalra (oldalra nem billeg el). Mivel az ülőkét nem a bejárat elé akasztom, a galamb kénytelen a ráccsal párhuzamosan elhelyezkedni, és így nem a fészekbe, hanem a deszkára potyogtat.  Ha a fészket le akarom zárni, csak annyit kell tennem, hogy az ülőkét elforgatom,. és két másik görbített szeggel a bejárat elé akasztom. A kocka és a rá szálló madár súlya a deszkát a nyíláshoz szorítja. Lényeges hogy a deszka szélessége megegyezzen a bebújónyílás szélességével, mert így a galamb sem kívülről, sem belülről az ajtó barikádot nem tudja oldalra elbillenteni.

 
Galambdúc Galambdúc

Szintén filléres ötlet, hogy eldobható raklapokból is lehet príma ülőkéket barkácsolni A bal oldali képen egy raklap „lábát” elfelezve, és elforgatva  hagyományos, pillangó szerű ülőkéket kaptam. Eleinte sajnáltam, hogy a többi  raklap  pici fakockákon áll, amiből csak a jobb oldali képen látható ülőkéket sikerült kihoznom. A használat során viszont rájöttem, hogy amit először hátránynak gondoltam, az egyben az előnye is ennek a változatnak. Nevezetesen a vízszintes falapokon fenn marad az ürülék, nem, esik le magától. Ebben az a jó, hogy mivel minden galambnak kialakul a megszokott helye a dúcban, folyamatosan követni tudom az egyes egyedek egészségi állapotát. Spaklizni meg így is, úgy is kell ugyebár. Az sem teljesen mindegy, hogy az ülőkéket tartó keret vízszintes, vagy függőleges szálai érintkeznek-e a fallal. Én az ülőkéket a vízszintes szálakhoz csavaroztam, ezért a vízszintes deszkák és a fal között jól átszellőző és kispaklizható rés maradt.

Galambdúc Galambdúc

Mindkét típussal a galambok maradéktalanul meg vannak elégedve.

 
Galambdúc

Még filléres ötletnek sem lehet nevezni, lévén hogy, egy fillérembe sem került haza vinni egy csomó import gyümölcs göngyöleget, amiből jó kis eldobható fészkek készültek. A papírvékony falemez ládát dekopir fűrésszel elfeleztem, és egy-egy lécdarabkából küszöböt képeztem, és a  belsejét újság papírral és szalmával béleltem. Fertőtlenítéssel nem bíbelődök ,ha elhasználódik , könnyű szívvel dobom a kályhába az egészet.

 

9. kép Nem utolsó sorban, a galambdúc fontos kényelmi berendezése ez a falra akasztható ülőke (kempinghokedli), amin saját becses hátsómat szoktam pihentetni.  Ne feledjük, a gazda szeme nem csak hizlalja a jószágot, de ha sokszor és sokáig szemlélődünk a galambdúcban , akkor  időben észre vehetjük az egészségügyi problémákat, és a tenyésztés sikerét befolyásoló minden egyéb  lényeges körülményt.

 

Cséplő Árpád