Button 0Button 1Button 2Button 3
Harkány 2007

MEG(Minden Egyéb Galamb)MUTATÓ Harkányban

All Other Pigeon Show 2007 Harkány – Hungary

 

Ezzel megvolnánk! A ”Mecsek„ egyesület harkányi éves rendes kiállításához kapcsolódva Magyarországon ( de az is meglehet, hogy a világon ) először megrendezésre került egy olyan galamb bemutató, amelyik teljesen rendhagyó volt több szempontból is. Kiállítás, ahol nincs standard, és nincs elvárás, aztán nincs bírálat, ezért nincs vita és tévedés, továbbá nincsenek győztesek, mert nincsenek legyőzöttek sem. Csak a galamb számít!

Well, this have been done! Firs in Hungary (and may be in the world), we closed an unusual pigeonshow , dedicated for „All Other Pigeons”. For those they are not belongs to any legal breed, for hybrids, mutations, antique and brad new variaties. That was a type of show without standard, judgement, winners and loosers. It was a place , where only the pigeons counts!

Aki ott volt, látta, és tudja, hogy ez a harsány cím szerény valóságot takar. Tényszerű megközelítésben annyit szögezhetek le, hogy az újságban meghirdetett felhívás nyomán három tenyésztő , 24 db galambot nevezett az I. AOP (All Other Pigeon) kategóriába. Ha úgy veszem ez elég kevés, de ha azt nézem, hogy egy vidéki egyesület, első ilyen kiállításán ez közel 5%, akkor nem is olyan rossz szám ez a 24. Vegyük úgy, hogy egy ’újszülött’ első, apró, tétova lépésének lehettünk a tanúi, akiből reményem szerint ereje teljében lévő felnőtt is válhat.

Big words, and hopes , and only a small result. At the first AOP show, connected with the local klubshow, only three member had 24 pcs of pigeons. It was like the first, tiny step of an newborn baby, who hopefully will grows from year, to year.

A publikum óvatosan közelített a fura, de felettébb színes társasághoz. Egyesek csak messziről, és bizalmatlanul méregették a sosem látott galambokat , mások arcán inkább értetlenség látszott. Vasárnap délre aztán oldódott a hangulat, és a váratlan hó szakadás miatt gyéren látogatott sportcsarnokban jelenlévők szerint: „ érdekesek ezek a hibridek”, „egyik másik szép”,”nekem tetszik, kár hogy nincs egy pécsi fajta”…” Lehet szavazni többre is?” Lehetett. Egy urnává avanzsált cipődobozba mindenki bedobhatott egy cetlit, szavazva, hogy neki melyik galamb tetszett a legjobban a kiállított különcök közül. A szavazatok átszámolásakor kiderült, ami várható volt, hogy ahány ember , annyi ízlés. A kevés szavazat nagyon eloszlott, kiugróan népszerű madár nem akadt. Mivel az AOP galambok zömét jómagam állítottam ki, társaimnak köszönöm a részvételt, a szavazóknak mindhármunk nevében köszönöm a játékot, az olvasóknak pedig az alábbi képriport segítségével szeretnél ízelítőt adni, hogy mi mindent is lehet kihozni pár év leforgása alatt, egy kis genetikai tájékozottság segítségével pár tucat galambból.

AOP galambok ketrecsora. / cages of the AOP group

A ketrecfüggvények helyére információs lap került, rajta a kiállított galamb származásával, fontosabb adataival, a megfigyelhető genetikai jelenségekkel. / No standard, no judgement , no points. Instead of them, small cards was hanging up, with the most important informations .

Rézpirók x Egerészgalamb hibridek: új színhatárok a pirók színezethez képest.
Archangel x Mausertauben hybrids: new patterns of kite bronse treat

Délnémet barátgalamb x Egerészgalamb hibridek: új színezet (bronz kovácsolt), új tarkaság /
Southgerman monk x Mausertauben hybrids: New color combinations (bronse check monkpied, toystencil mauser with slippers.

Szatinetta x Ónémet sirályka x Modenai hibridek: Látványosan szép sirályka dajka - dajka sirálykák.
Satinette x Old German owl x Modenai hybrids: fancy type .”Foster frills” for frill fostering.
   

Ebben az ideális csarnokban jövőre még egy ketrec sornyi AOP galamb elférne.

Let’s make the AOP show international! Send me you an picture of your AOP, with a small information! Selected images will be set on my web page. (cseploa@ t-email.hu)

Be kell látni, hogy egy távoli egyesületi kiállításra való nevezést nehéz kivitelezni. Mivel makacsul tartja magát bennem az elhatározás, hogy legyen egy hely, (egy fórum), ahol a galambtenyésztés megszabadulhat minden kötöttségétől, ahol a kreativitás és a tudni vágyás szabad terepen mozoghat, az AOP bemutató digitális változatát meghívom a honlapomra! Bárkitől, bármikor szívesen fogadok fényképeket (lehetőleg szöveges információval kiegészítve) bármilyen ritka, érdekes, furcsa, galambról, régi vagy új, el nem ismert fajtáról, változatokról, hibridekről, mutációkról. A beérkezett anyagokból válogatást teszek közzé az interneten. A szokásos 8/A formátumú, 8 napnál nem régebbi állatorvosi igazolást szíveskedjenek nem küldeni. Kalandra fel!

 

Cséplő Árpád (www.columba.hu) Pécs, 2007. 11. 24.