Button 0Button 1Button 2Button 3
Lipcse

Európa Kiállítás Lipcse 2006

Pár kép, minden tudományosság nélkül, csak a gyönyörködés kedvéért.

 
Brünni begyes galamb Rézpirók galamb

brünni begyes, fehérszalagos (toystencil)

Rézpirók, feketeszárnyú barátfejű, csapos. (A  vaku előhozta a bűneit. Élőben nem látszott ennyire rozsdásnak a szárnya. Réz fény a szárnyon szintén nem kívánatos.)

 

Jeges galamb

Jeges galamb. A kovácsolt alapszín-eloszlású változatát pisztráng galambnak is nevezik Németországban. A tollazat jellegzetes világos alaptónusáért az Ice (jeges) gén a felelős, ami különbséget tud tenni az alap pigment (melanin) kétféle szerkezeti változata között . A kék mezőket  végtelenül kivilágosítja, de a fekete  részekre teljesen hatástalan.
 Nincs rá adat,  hogy az ice fekete  alapfüggő lenne, ezért azt gondolom, hogy elő lehetne állítani barna (pheo) –jeges galambokat is.

 

Seregély galamb

A véletlen sodorta ezt a seregély galambot a pisztráng mellé, de van mit szólni róla. Ha csak a szárnypajzsra koncentrálunk nagyfokú a vizuális hasonlóság, de nem szabad csapdába esni ezek genetikailag különböző jelenségek. Mindkettő fekete alapszínű, kovácsolt színeloszlású (ez tartalmilag is azonosság idáig), és mindkettő fehér kovácsoltnak látszik, De! A pisztráng nem Spread (nem egyöntetű fekete) és jeges, a seregély viszont Spread és toystencil. A kovácsoltság tartalmilag egyiknél sem fehér, hanem csak fehérnek látszóan világos.
Még egy dologra érdemes odafigyelni. A seregélygalamb begyén fehér félhold látszik, ami szintén nem fehér, hanem csak a hegyükön kivilágosodott színes tollak alkotják.
Ellenben a begyes galambokat díszítő fehér félhold ugyan azon a helyen valódi fehér tollakból áll. Tehát a két jelenség megint csak független egymástól.

 

Kék seregély galamb

Délnémet szénpacsirta
Kék seregély galamb. Igen ritkán látható fajta.

Biztosan megértik, hogy ezt a fajtát nem hagyhattam ki. Dél-német szénpacsirta. Sötétkovácsolt alap galamb pirók bronz (Ka)mellénnyel.(amerikai hírforrásból).
Adódik a kérdés, hogy akkor a többi pacsirta fajta bronzos mellfoltja szintén rokonságban áll-e a pirók galamb jellegzetes színezetével?

Délnémet fehérfarkú galamb

Délnémet pajzsos galamb

Dél-német fehérfarkú galamb
Vonzó egy  állapot!  Csak a fején lévő fehér pálcika zavar kissé. Micsoda egerész  lenne belőle ha egy rendesebb papsapkát hordana a fején! Jelentem, a bronz szalagos  fekete egerész galamb már javában készül idehaza.

Dél-német pajzsos galamb
 Fekete és rec. vörös galambokon a toystencil gén hatása, soha nem olyan finom és egyenletes mint  a kék egyedeken.

Délnémet szerecsenfejű galamb Danzigi keringő

Dél-német szerecsenfejű galamb.
Szerecsen fehér frakkban, sálban és nadrágban .
Klasszikus elgancia.

Danzigi keringő
 Különleges sötétderes színváltozat

   
Show Tippler galamb Kölni keringő galamb

show tippler. Réz (Brander bronz))+ tigristarka változat (GT)

Kölni keringő. A kiállítási katalógusban réz színűnek nevezett színváltozat. Genetikailag u.n. brander bronz színezetű. A tippler bronz kifejezés szintén elterjedt.

Kínai rövidcsőrű keringő  

Különleges ritkaság. Kinai rövidcsőrű keringő. Ezt a szabályos tarkaságot  nem szabad összekeverni a fekete tükrös galambok (spread+deres + pseudotiger ) genetikai alapjaival.

Cséplő Árpád