Button 0Button 1Button 2Button 3
Mesterfogások: Tojás reparálás

Mesterfogások: Orthopédia

A címadó kifejezés talán nem hangzik túlságosan idegenül. Lúdtalpas körökben biztosan nem.

Szó szerinti fordítása görögből: egyenes láb, orvosi értelemben pedig mindenféle csontferdüléses nyavalya gyógyítását jelenti. Egy, a közelmúltban megírt cikkben már kifejtettem, hogy törzsfejtődését tekintve a madarak szárnyai az ős hüllők mellső lábaiból alakultak ki, tehát ha valami dolgunk lenne a szárnyakkal, akkor azt tekinthetjük a galambok első lábának is. Így aztán teljesen következetes, hogy a rendellenesen kifordult szárnyak gyógyítása orthopediai művelet.


Magát a jelenséget, aligha kell bemutatnom , biztosan majd mindenki látott már kisgalambot, amelyik életének második hete után szárnyait kifordítva hordja. Azaz, a kéz evezők nem csukódnak a karevezők alá, hanem elállnak a testtől. Kezdetben ezt a jelenséget öröklődési hibának hittem, és amelyik fióka rövid idő alatt nem hozta rendbe saját magát, nem érhette meg a felnőtt kort. Csakhogy, voltak egyedek, melyekhez ragaszkodtam, és ki próbáltam mindenféle trükköt, hogy a kifordult szárnyat helyére igazítsam. Ez kezdetben csak annyit jelentett, hogy minden adódó alkalommal kézzel vissza igazítottam a szárnyakat, hátha úgy maradnak? Nem maradtak úgy. Később vékony befőzőgumi karikákat akasztottam a majdnem kifejlett szárnyakra a váll magasságában. Ez sem volt az igazi ,mert a gumikarika vagy túl laza volt és leesett, vagy túl szoros és akkor meg el deformálta a szárnyat, melynek tollai teljes növekedési sebességben voltak.

Végül, mint ahogy az lenni szokott, a legegyszerűbb megoldás bizonyult a legjobbnak.

Semmi mást nem szükséges, mint egy közönséges szigetelőszalag darabka( kb 10 cm hosszú), amit U-alakban, megtekerés nélkül(!), lazán, a helyére igazított szárny külső és belső feléhez hozzá tapasztunk (lásd : képes melléklet). A szalag meglepően jól tapad a tollakhoz. A kezelt kisgalambot naponta ellenőrizzük, és a tollak gyors növekedése miatt a szalagot 2-3 naponta le kell venni, és ha szükséges, egy újat, lazán újra feltapasztani. Ámulatba ejtő, hogy egy ilyen kifordult szárny milyen hamar rendbe tud jönni. A képeken látható példány szárnya a 4. napon a szigetelőszalag levétele után teljesen normálisan helyezkedik el, és köszöni szépen , azóta is jól van.

Egy rövidke kitérő erejéig térjünk vissza az alapkérdéshez, hogy vajon helyes –e egyáltalán egy rendellenes fejlődésű példányt megtartani? Nos, hitem és tapasztalatom szerint a kifordult szárnyak nem örökletes tulajdonságok, sokkal inkább egyedi fejlődési rendellenességek, melyek valószínűleg külső, azaz nem öröklődő okokra vezethetők vissza.

Első helyen említeném az alultápláltságot és a kórokozók által kifejtett nyomást, esetleg más külső környezeti tényezőt (hideg, hőség, ásványi anyag hiány , stb) . Az elmúlt évek során több, számomra értékes fióka szárnyát igazítottam a helyére, de nem tapasztaltam ,hogy ezek utódai között megnőtt volna a kifordult szárnyak aránya. Mégis, ha valaki az ellenkezőjét tapasztalta volna , kérem ne rejtse véleményét véka alá.

Cs. Á . 2009. 03 27.

Kb 3 hetes fióka, jól láthatóan kifordult jobb oldali kézevezőkkel .

A helyére igazított szárny kivülről a rögzítő szalaggal.

 

Kb 3 hetes fióka, jól láthatóan kifordult jobb oldali kézevezőkkel .

A helyére igazított szárny kivülről a rögzítő szalaggal.
 Ugyanaz a szárny a belső oldaláról nézve.

Oala! 4. napon levéve a szalagot, a szárny a helyén maradt. A fiók azóta teljesen kifejlődött és nyoma sincs a kifordult szárnynak azóta sem.

Ugyanaz a szárny a belső oldaláról nézve.

Voala! 4. napon levéve a szalagot, a szárny a helyén maradt. A fiók azóta teljesen kifejlődött és nyoma sincs a kifordult szárnynak azóta sem.
   

 

Cséplő Árpád (www.columba.hu)