Button 0Button 1Button 2Button 3
Mesterfogások: Tojás reparálás

Mesterfogások: Tojás reparálás
Történt, hogy egy számomra oly kedves tojást baleset ért. Előfordul az ilyesmi, főleg annál, aki örökké tesz-vesz, matat a fészkek körül. Idetesz, meg odarak, kicserél, meg áthelyez folyamatosan.
Éppen csak a külső meszes héj sérült meg, a belső hártyás tojáshéj épnek tűnt.
Ki kellene találni valamit, gondoltam, hátha még meg lehet menteni ezt a fiókát!
Úgy, ahogy volt nem hagyhattam, mert a már a kissé sérült mészhéj is nagyon könnyen tovább törik és bármi kicsi is legyen a sérülés, azon át kórokozók juthatnak a tojás belsejébe, ill. a jelentős párolgási veszteség miatt a tojás beszáradhat.
Először egy pici darab cellux szalaggal próbálkoztam, de az semmi kép nem akart a helyén maradni, meg nem is simult teljesen a tojásra, követve annak domborulatát.
Gondoltam, akkor cseppentek rá egy kis viaszt. Növények oltásánál ez bevált mint záró réteg.
Ez sem működött. A pulóverem már jól nézett ki, de a tojásra nem sikerült ráaplikálni egyáltalán a viaszt.
Harmadjára, valami jól kenhető, gyorsan száradó kencét keresve jutott eszembe a körömlakk. Ahol nő van a háztartásban, ott körömlakknak is lennie kell! Így van ez minálunk is. A felesleges faggatózást elkerülendő, becserkésztem feleségem készleteit és a legkevesebb lakkot tartalmazó üvegcsét ( „biztosan ez már nem kell neki”, meg „úgysem veszi észre” alapon) zsebre vágtam.
Mondanom se kell, már aznap este kérdőre voltunk vonva valamennyien, két fiamat beleértve, hogy kinek a lelkén szárad „pont az”a körömlakk?
Mondtam, hogy nekem kellet, mire feleségem a kezeimet kezdte gyanúsan méregetni. Csak kissé lett kevésbé ingerült, mikor megtudta, hogy galambtojásra kellet a lakk. Ennek utána tisztáztuk, hogy nem ormánsági népi motívumokat akarok rájuk pingálni, hanem a tojás héját kellett vele összeragasztani. Cserébe az elcsent „nanáhogyalegdívatosabbárnyalatú” lakk helyett kaptam egy másikat, méghozzá egy olyant, amelyiket direkt a körmök (és most már a tojáshéj) erősítésére találtak ki.
Ezt használom az óta is, ha szükség úgy hozza. Mert, hogy a lényegről sem feledkezzünk el a körömlakk nekem jól bevált, ha kisebb mechanikai sérülés ér egy- egy tojást. 2-3 rétegben kell felkenni, de meg kell várni, amíg az előző réteg megszárad. Tilos ugyan akkor nagyobb felületen alkalmazni, mert a lakk meg akadályozza a tojás természetes levegőzését, és az embrió megfullad! (Esetleg előtte még jól beszipuzik a körömlakkhígítótól! :))

A képillusztráción jól látható a baloldali tojás héján lévő két rétegű lakk folt, és alatta az eredeti hosszában futó vékony repedés. Ez a tojás a jövő kedden fog kikelni, ha minden jól megy. A jobboldali tojást szintén meg kóstolta valamelyik fészekharcos galamb. Ezt a sérülést is reparálni lehet a körömlakkal, ha időben észrevesszük azt.

Small damages on the eggs outer shell can be rapaired with nail- varnish.

Látható továbbá, hogy a széltében alkalmazott dajkáltatás miatt a letojt tojásokat „megírom”, és így egészen a kelésig tudom, hogy hol, kinek a tojása lapul. Ez a megírás akkor is szükséges, amikor némely párok már az első tojást kotlani kezdik, és emiatt a fiókák nem egyszerre kelnének ki. Ilyen kor az első tojást ideiglenesen elveszem, és csak a második megérkezése után rakom vissza a fészekbe. Melyikbe is? Ja, Igen, filccel rá van írva! Cs. Á.

U.i. Mint a mellékelt kép mutatja, eddig jól mentek a dolgok. A kisgalamb szerdán megérkezett. Cs. Á

 

Cséplő Árpád (www.columba.hu)